20km

Alkmaar

De kaasmarkt

De traditionele kaasmarkt op het Waagplein in Alkmaar is een must-see ervaring. Het is niet zomaar een markt; het is een levendig evenement dat al om 7 uur 's ochtends begint wanneer de eerste vrachtwagens vol kazen arriveren. Deze kazen worden keurig in rijen tentoongesteld, klaar om geproefd en verkocht te worden zodra de markt om 10.00 uur opent. Tijdens de markt worden de kazen gekeurd, geproefd en verhandeld, terwijl de karakteristieke kaasdragers elke verkoop met trots volbrengen. Het is een fascinerende ervaring die u niet mag missen en u kunt het wellicht combineren met een bezoek aan het Kaasmuseum, waar u alles leert over kaasmakerij en de geschiedenis van de kaasmarkt.

Hofjes

Als u van plan bent om een stadswandeling te maken, zorg er dan zeker voor dat u de acht hofjes van Alkmaar bezoekt - een karakteristiek aspect van de stad. Het oudste hofje, het Hof van Zessen, stamt uit 1511 en bood onderdak aan - zoals de naam al aangeeft - zes arme, oudere rooms-katholieke mannen. In het Wildemanshofje zijn, naast de woningen die vroeger bestemd waren voor christelijke vrouwen, enkele standbeelden te bewonderen van de Alkmaarse beeldhouwer Jacob van der Beek.

Doen

Er is veel meer te ontdekken in Alkmaar dan alleen het Kaasmuseum. U kunt ook een bezoek brengen aan het Nationaal Biermuseum, het Stedelijk Museum en het Beatles Museum. Als u genoeg hebt gezien, kunt u ontspannen en genieten van een uniek perspectief op de stad tijdens een rondvaart door de grachten.