20km

Broek op Langedijk

Veiling

In Broek op Langedijk vind je de oudste groenteveiling ter wereld, die nog steeds in bedrijf is. Deze veiling is echter niet zomaar een veiling - het is een doorvaarveiling. Dagelijks komen verse seizoensgroenten hier aan per boot, waar handelaren en particulieren kunnen bieden. U kunt zelf ook meebieden! Het Museum BroekerVeiling biedt een kijkje achter de schermen, waar tuinders en verkopers vol enthousiasme vertellen over de rijke geschiedenis van dit unieke stukje Broek op Langedijk.

Rijk der duizend eilanden

Het is geen toeval dat de veiling juist hier gevestigd is: de omgeving staat bekend om zijn vruchtbare grond. Het Rijk der Duizend Eilanden is daarvan het meest opvallende voorbeeld. Dit waren ooit meer dan 15.000 eilandjes rondom Broek op Langedijk, Noord-Scharwoude en Zuid-Scharwoude. Tegenwoordig is een deel van dit gebied omgevormd tot natuurgebied, terwijl andere delen bebouwd zijn. Een laatste restant van de akkers wordt nog steeds gebruikt, vooral rondom de BroekerVeiling - de veilingbootjes varen hier dan ook langs.

Oosterdel

Het natuurgebied dat deel uitmaakt van het Rijk der Duizend Eilanden staat bekend als het Oosterdel. Hier kunt u genieten van prachtige fiets- en wandelroutes. Dit 80 hectare grote gebied herbergt nog zo'n 200 overgebleven eilandjes, waarvan sommige begroeid zijn en andere nog dienen als akkertjes. Het is tevens mogelijk om boottochten te boeken om het gebied vanaf het water te verkennen.