48km

Enkhuizen

Enkhuizen, een parel in het hart van West-Friesland, betovert met haar charmante steegjes, pittoreske stadsgezichten en verrassende doorkijkjes. Als voormalig centrum van de Verenigde Oost-Indische Compagnie en de West-Indische Compagnie tijdens de Gouden Eeuw, ademt de stad nog altijd haar rijke geschiedenis. Met maar liefst 366 monumenten weerspiegelt Enkhuizen haar historisch belang op elke straathoek.

Historisch erfgoed

De Drommedaris prijkt als het meest iconische monument in Enkhuizen. Eens een trotse stadspoort, nu een cultureel centrum, maar nog steeds indrukwekkend in zijn grandeur. Terwijl u verder door het centrum wandelt, stuit u op de oude stadsgevangenis en het statige stadhuis, opgetrokken in respectievelijk 1612 en 1688. Hun gevels vertellen verhalen van vervlogen tijden, en een stap binnen voelt als een reis terug in de tijd. Verderop wachten de Westfriese Munt, het Peperhuis en De Librije, elk een juweel van historische pracht.

Varend erfgoed

De band tussen Enkhuizen en water is al eeuwenoud, en in de Gouden Eeuw was deze verbinding met de VOC onmiskenbaar. Ook vandaag de dag blijft Enkhuizen een geliefde bestemming voor watersportliefhebbers. Stap aan boord voor een ontspannen rondvaart door de grachten, bewonder de bootjes in de haven, neem een verfrissende duik bij het Streekbos of huur zelf een zeilboot om het water op te gaan. Met het IJsselmeer als buurman zijn de mogelijkheden eindeloos.

Bezienswaardigheden

Een bezoek aan Sprookjeswonderland is een must voor gezinnen met kinderen. Dit populaire attractiepark biedt een dag vol plezier. Voor een dosis cultuur zijn het Zuiderzeemuseum, het Flessenscheepjesmuseum en het Hoedenmuseum zeker de moeite waard. En als kers op de taart kunt u een ritje maken met de Museumstoomtram!