9km

Schagen

Ontdek Schagen: de stad van folklore, gemeenschapszin en nostalgische charme. Hier geldt: niets moet, alles mag. Dwaal door de historische straten en smalle steegjes, winkel naar hartenlust, geniet van een ontspannen sfeer in de gezellige cafés en op de terrassen, en vooral: laat u betoveren door al het moois dat deze stad te bieden heeft.

Betoverend boerenleven

In Schagen en haar omgeving vindt u een overvloed aan karakteristieke stolpboerderijen, typerend voor deze regio in Noord-Holland. Met hun kenmerkende piramidevormige daken vormen ze een nostalgisch plaatje dat u niet mag missen tijdens een ontspannen fietstocht door de omgeving. Ontdek ook de prachtige monumentale boerderij aan de Molenweg, een ware blikvanger in het landschap. Wilt u meer inzicht krijgen in het leven op zo'n traditionele boerderij? Breng dan een bezoek aan de gerestaureerde 17e-eeuwse stadsboerderij Vreeburg, nu omgetoverd tot museum. Hier stapt u terug in de tijd en ervaart u het dagelijkse leven zoals dat was in het begin van de twintigste eeuw. Vergeet ook niet het Rijtuigmuseum aan de achterzijde te verkennen voor een compleet nostalgische ervaring.

Traditionele festiviteiten

Tijdens de Westfriese Folklore in Schagen wordt de oude West-Friese cultuur gevierd alsof de twintigste eeuw nog springlevend is. Van juli tot en met september kunt u elke donderdag genieten van een kleurrijke optocht, waarin mensen gekleed gaan in authentieke West-Friese klederdracht. Na de optocht kunt u meteen door naar de levendige Westfriese markt, waar u opnieuw kunt genieten van een ontspannen wandeling tussen de kraampjes!